tisdag 7 november 2017

OKTOBERREVOLUTIONEN 100 ÅR!

OM OKTOBERREVOLUTIONENS BETYDELSE


"Kamrater, den stora socialistiska Oktoberrevolutionens seger har gjort det visst att världens folk kommer att vinna seger, och idag kommer utsikterna därtill närmare och blir ännu säkrare med Folkrepubliken Kinas och folkdemokratiernas födelse. Det är sant att under den historiska period som följde på Första världskriget och Oktoberrevolutionen i Ryssland, tre imperialistiska stater — Tyskland, Italien och Japan — försökte dominera världen. Detta hände innan Folkrepubliken Kina och folkdemokratierna grundats. Men vad blev det av det? Visade sig inte de tre imperialistiska staternas försök fåfänga och vansinniga? Blev inte resultaten precis raka motsatsen till vad de önskade? Blev inte de imperialister, vilka syftade till herravälde, själva slagna?"

(Mao Tse-Tung - Stora segrar i tre massrörelser)


"Man måste se att Oktoberrevolutionen när allt kommer omkring inte bara var en resning utan ett revolutionärt krig som varade i flera år. Följaktligen, kan revolutionen i de imperialistiska länderna bara ta form av revolutionärt krig och detta är idag, helt enkelt, folkkrig"

(Perus Kommunistiska Parti - Om marxismen-leninismen-maoismen)


"Med oktoberrevolutionens triumf år 1917 markeras en extraordinär milstolpe i världshistorien, slutet på den borgerliga revolutionen och början av den proletära världsrevolutionen. Denna nya era präglas av våldets förstärkning, den visar bourgeoisiens oförmåga att leda revolutionen och proletariatets mognad för att ta, leda och vidmakthålla proletariatets diktaturs Makt. Inom denna era inramas också de förtryckta nationernas revolutioner."

(Perus Kommunistiska Parti - Internationella linjen)


"Mer än etthundra år har förflutit sedan marxismen föddes, men det var först till följd av de exempel de ryska bolsjevikerna gav, såsom ledare för Oktoberrevolutionen, det socialistiska uppbygget och krossandet av den fascistiska aggressionen, som revolutionära partier av ny typ bildades och utvecklades i världen. Med tillkomsten av revolutionära partier av ny typ har världsrevolutionen ändrat ansikte."

(Mao Tse-Tung - Revolutionärer i hela världen, förena er mot imperialistisk aggression!)



"Oktoberrevolutionen är anmärkningsvärd framför allt för att den brutit igenom världsimperialismens front, för att den störtat den imperialistiska bourgeoisien i ett av de största kapitalistiska länderna och fört det socialistiska proletariatet till makten.

Lönearbetarnas klass, de förföljdas klass, de förtrycktas och utsugnas klass har för första gången i mänsklighetens historia stigit upp och blivit den härskande klassen, och därmed skapat en smittsam förebild för proletärerna i alla länder.

Detta betyder att Oktoberrevolutionen har inlett en ny era, en era av proletära revolutioner i imperialismens länder.

Den tog verktygen och produktionsmedlen från godsägarna och kapitalisterna och förvandlade dem till allmän egendom, och satte därmed socialistisk egendom mot borgerlig egendom. Den avslöjade därmed kapitalisternas lögn att borgerlig egendom är oantastlig, helig, evig.

Den ryckte makten från bourgeoisien, fråntog bourgeoisien dess politiska rättigheter, förstörde den borgerliga statsapparaten och överförde makten till Sovjeterna, samt satte därmed Sovjeternas socialistiska styre, såsom proletär demokrati, mot den borgerliga parlamentarismen, såsom kapitalistisk demokrati. Lafargue hade rätt då han sade, redan 1887, att på revolutionens morgon 'kommer alla kapitalister att berövas sina rättigheter.'

Men Oktoberrevolutionen stannade inte där, och kunde inte stanna där. Då den förstört den gamla, borgerliga ordningen, började den bygga den nya, socialistiska ordningen. De 10 åren sedan Oktoberrevolutionen har varit 10 år av att bygga Partiet, fackföreningarna, Sovjeterna, kooperativen, de kulturella organisationerna, transporten, industrin, den Röda Armén. Socialismens otvivelaktiga framgångar i Sovjetunionen när det gäller uppbyggnaden har tydligt visat att proletariatet framgångsrikt kan styra landet utan borgarklassen och mot borgarklassen, att det framgångsrikt kan bygga upp industrin utan borgarklassen och mot borgarklassen, att det framgångsrikt kan leda den nationella ekonomin i sin helhet utan borgarklassen och mot borgarklassen, att det framgångsrikt kan bygga socialismen trots den kapitalistiska omringningen."

(J. Stalin - Oktoberrevolutionens internationella karaktär)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.