fredag 5 september 2014

Den europeiska borgarklassen rustar för krig mot den egna befolkningen

Ibland, mitt bland alla tomma fraser och all lögnpropaganda, så talar den härskande klassen plötsligt klarspråk. Vi återger här en liten men mycket talande notis från Aftonbladet, som visar att Europas borgerskap vet varthän sakernas tillstånd är på väg, och förbereder sig för att slå ner alla former av folkligt uppror med hjälp av sedvanligt våld och terror. Det allt mer skamlösa polisvåldet i t.ex. Sverige, hetsjakten på "vänsterextrema", det ständiga flödet av fanatisk antikommunism i media, främjandet av diverse fascistgrupper i parlamenten och på gatorna, krigshetsen mot folken i tredje världen och för det imperialistiska omfördelningskriget - allt detta är uttryck för hur kapitalet i desperation tänker försöka rädda sitt sjunkande skepp. Vad de har planerat för Europas och världens närmaste framtid är MER fattigdom, MER utsugning, MER folkmords- och erövringskrig i tredje världen; och de gör sig därför nu redo för att skoningslöst slå ner allt motstånd. Utsugarklassens behov av fascism för att hålla folket nere är inneboende i imperialismen och de använder sig av den när de behöver det, oavsett vilka partier som sitter i ländernas parlament och regeringar.

Aftonbladet 2014-09-02
EU:s militär tränar för krig mot de fattiga
Sverige stöttar principen att ”skydda de rika från spänningar och problem”
I Grekland har både polis och militär satts in mot protesterande under de senaste åren.
”Djupgående ojämlikhet i ekonomiska, politiska och sociala resurser… förvärras av globalisering och nyliberala processer.” ”Vi står inför ökande, explosiva spänningar i de fattigaste befolkningsskikten.”
Det förutspår EU:s European Institute for Security Studies i studierna Urban Violence and Humanitarian Challenges och Perspectives for European Defense 2020. Vad vill de göra åt det, då?
Jo, skicka armén på de fattiga, naturligtvis. EU:s militära styrkor kommer i framtiden allt mer att få uppgiften ”att skydda de rika från spänningar och problem som kommer från de fattiga”.

Den senare studien, med förord av utrikeskommissionären Catherine Ashton, har ett långt bidrag av Tomas Ries, lektor på Försvarshögskolan och rådgivare till Carl Bildt. ”Allt medan andelen av världens befolkning som är fattig och frustrerad ökar, kommer spänningen mellan denna värld och de rikas värld att öka … eftersom vi knappast kommer kunna avhjälpa orsaken till problemen till 2020 … måste vi skydda oss”, skriver han.
Han nämner strejker bland sopåkare i Neapel och brandmän i Storbritannien som exempel på den sorts ”infrastrukturhotande” konflikter som EU måste förbereda sig för mer av. Militären kommer allt mer att användas för ”polisuppgifter”. Det kan ”ifrågasättas moraliskt”, medger han men ”det finns ingen väg runt det”. Under de senaste åren har militär mycket riktigt satts in mot strejker i Grekland och Spanien.

Deutschland Rundfunk, som uppmärksammade studierna i juli, konstaterar att Lissabonfördragets artikel 222 kan tolkas så att EU-länders väpnade styrkor kan skickas till ett annat land vid sociala oroligheter. Flera träningsläger har byggts upp, bland annat en modellstad med 520 byggnader nära Magdeburg, där trupper från flera europeiska länder har tränat på att bemöta folkuppror, rapporterar radiokanalen.
Jon Weman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.