söndag 22 februari 2015

Till kamp mot den opportunistiska "vänstern" och det imperialistiska kriget

"Att försvara klassamarbetet; att överge idén om den socialistiska revolutionen och de revolutionära kampmetoderna; att anpassa sig till den borgerliga nationalismen; att glömma bort det faktum att nationalitets- och landsgränser är historiskt förgängliga; att göra en fetisch av den borgerliga legaliteten; att ta avstånd från klasståndpunkten och klasskampen, av rädsla för att stöta bort "befolkningens breda massor" (syftande på småbourgeoisien) - dessa är utan tvekan opportunismens ideologiska grunder. Och det är ur denna grogrund som den nuvarande chauvinistiska och patriotiska sinnesstämningen hos de flesta av den Andra Internationalens ledare har utvecklats."
(Lenin - Den socialistiska internationalens position och uppgifter, 1914, vår översättning från engelska)

International Workers
of the World-affisch mot
Första världskriget
Med tanke på de nuvarande stämningarna inom "vänstern" och bland dem som säger sig företräda arbetarklassen, så känns Lenins ord från 1914 väldigt passande. De opportunister som Lenin talar om här, de som övergav idén om revolutionen och gjorde en "fetisch av legaliteten", de som inte ville prata om den proletära revolutionen för att de var rädda att stöta bort några småborgare o.s.v. - var nämligen samma "socialister" som ställde sig på "sina" kapitalisters sida och försvarade deras imperialistiska erövringskrig. Värt att tänka på: vilka "socialister" finns det idag runtom i världen som försvarar den borgerliga legaliteten och våldsmonopolet? Vilka är det som fortfarande marknadsför idén att arbetarklassen och de förtryckta folken kan ta makten genom de borgerliga parlamenten? Och vilken "vänster" är det som i praktiken alltid ställer sig på antingen den ena eller den andra imperialistmaktens sida och stämmer in i krigshetsen i stället för att mana till uppror?

Idag när imperialistmakterna i väster och öster hetsar till krig för att på nytt dela upp världen emellan sig, så försöker de som vanligt dra med sig de arbetande folken i krigshetsen: antingen ska vi gå i de nordamerikanska, västeuropeiska och svenska kapitalisternas ledband, och skjuta ihjäl folk för "den västerländska demokratins" skull - eller så skall vi gå i de ryska och kinesiska utsugarnas ledband och skjuta ihjäl folk i namn av den "multipolära världen" (fast alltihop egentligen bara handlar om att försvara kapitalisternas makt och rikedomar). Likadant gjorde kapitalisterna inför de två tidigare världskrigen, och de hade god hjälp av de borgerliga, reformistiska s.k. "arbetarpartierna" i att övertala arbetare att gå i krig mot andra länders arbetare i stället för att vända gevären mot utsugarna och göra revolution. Det enda verkliga motståndet mot dessa folkmordskrig kom från kommunisterna, som konsekvent kallade arbetarklassen till kamp mot ALLA imperialisterna och till revolutionärt krig mot utsugarna i stället för kapitalets erövringskrig för profiter. Samma sak måste gälla idag: för de som kämpar mot USA:s och EU:s fascistiska mördarband i Ukraina, för de som kämpar mot sionisternas ockupation av Palestina liksom för arbetarklassen och folken som kämpar mot utsugarna och deras lakejer i hela världen: att aldrig någonsin låta några imperialister göra dessa kamper till brickor i deras omfördelningskrig.

"Socialdemokratins lösen måste f n vara:
för det första allsidig propaganda, omfattande såväl trupperna som krigsskådeplatserna, för en socialistisk revolution och för nödvändigheten att rikta vapnen inte mot de egna bröderna, andra länders löneslavar, utan mot de reaktionära och borgerliga regeringarna och partierna i alla länder. Det är obetingat nödvändigt att organisera illegala celler och grupper inom alla nationers trupper för att bedriva sådan propaganda på alla språk. En skoningslös kamp måste föras mot kälkborgarnas och borgarnas chauvinism och ”patriotism” i alla länder utan undantag. I kampen mot den nuvarande internationalens ledare, som förrått socialismen, är det absolut nödvändigt att vädja till den revolutionära medvetenheten hos arbetarmassorna, som bär krigets hela börda och i flertalet fall är fientliga mot opportunismen och chauvinismen."
(Lenin - Den revolutionära socialdemokratins uppgifter, 1914)

För lite historisk fördjupning kan vi rekommendera de artiklar som tidskriften Clarté nyligen har publicerat: 



Och så förstås de här, också av Lenin:



Kinesisk affisch, 1966: "Firmly support
the U.S. people against U.S. imperialism
invading Vietnam".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.