fredag 23 januari 2015

Nej tack till imperialisternas "bistånd"

Vi skrev för ett tag sedan om myten om den s.k. "goda imperialismen": om hur Sveriges och andra imperialistmakters olika biståndsorganisationer, "U-hjälp" och liknande fyller funktionen att ta kontrollen över andra länder i syfte att säkra de imperialistiska storföretagens och staternas exploatering av de berörda ländernas folk och naturtillgångar. Det brukar påstås att denna "hjälp" syftar till att "bekämpa fattigdom" och "sprida demokrati", men verkligheten är den rakt motsatta: dessa "hjälporgan", "NGOs" och allehanda stiftelser för "fred" och "demokrati" är skapade och finansierade av samma storföretag och stater som skapar fattigdomen, som berikar sig genom massmord och krig och som i sina företagsstyrelser sitter och beslutar vilka regeringar som skall störtas och vilka som skall främjas, vilka politiska ledare som skall hyllas och vilka som skall mördas i (så kallat) självständiga länder runtom i världen.

Häromdagen avslöjades det att det svenska biståndsorganet Sida har gett omkring 100 miljoner av biståndspengarna (alltså pengar som slitits ihop av skattebetalande arbetare) till de nordamerikanska organisationerna Eurasia Foundation (EF) och National Democratic Institute (NDI) för deras verksamhet i Georgien. Bland EF:s huvudsponsorer och samarbetspartners finns storföretagen Philip Morris samt oljebolagen BP, Chevron, Statoil och världens största privata oljebolag Exxon Mobil. Organisationens styrelse består av några av de största, rikaste imperialistiska utsugarna i världen,
däribland Steven R. Mann, senior rådgivare åt Exxon Mobil. NDI grundades av bl.a. Jan H. Kalicki, som även jobbat som rådgivare åt Chevron i frågor om "internationella strategier och planering, affärsutveckling och relationer med regeringar". Styrelseordförande i NDI är USA:s före detta utrikesminister Madeleine Albright, som bl.a. gjort sig känd genom sitt uttalande om att en halv miljon mördade barn i Irak var ett "pris värt att betala" för att USA skulle uppnå sina syften.

Vad har då dessa "välgörande" organisationer använt 100 miljoner i svenska biståndspengar till? Jo, till att utbilda och finansiera utvalda politiker, som specifikt drillas för att representera USA:s och storföretagens intressen i Georgien, och till att genomdriva bygget av en oljeledning - för att undergräva den ryska imperialismens ekonomiska och politiska makt och främja den nordamerikanska och västeuropeiska imperialismens erövringståg österut (amerikansk militär har dessutom satts in för att skydda oljeledningen mot protesterande lokalbefolkning - ledningen utgör nämligen ett allvarligt miljöhot för landets befolkning). Alltså: "bistånd" och "demokratifrämjande
insatser" för att tvinga landet in i USA:s och EU:s grepp, som en del av förberedelserna för ett nytt stort imperialistisk omfördelningskrig.Vad de kallar ”demokratisering” är i själva verket en procedur för att - i samarbete med någon falang av det aktuella landets finansoligarki –upprätta en marionettregim och skaffa sig total kontroll över landets stat, parlament och media. Demokrati i betydelsen ”folkstyre” kan imperialisterna inte tillåta.

"Världsförbättraren" visar
sin sanna flagg
När man läser Aftonbladets "avslöjande" (som för övrigt tystats ner helt i de övriga stora tidningarna) kan man få intrycket av att detta är något slags undantag, en chockerande "avvikelse" från den annars godhjärtade och välvilliga "hjälpen" till de "stackars fattiga länderna". Men i själva verket är det ett typexempel på hur imperialisternas "humanitära" insatser fungerar runtom i världen. NDI är en av de organisationer som förberedde och genomförde kuppen i Ukraina, genom vilken en USA- och EU-kontrollerad regim tillsattes över huvudet på det ukrainska folket - en regim vars nazistiska paramilitära trupper nu begår folkmord i landets östra delar. Samma organisation finns sedan 1994 på plats i Palestina för att säkra imperialisternas politiska och ekonomiska kontroll i landet (såhär skrev vi i den tidigare artikeln om imperialismens intressen i Palestina), och har fingrarna med i spelet på samma sätt i en rad länder i tredje världen. Massmördaren Madeleine Albright, som varit inblandad i "bistånd" även i Afrika, har samtidigt för egen del köpt oljefyndigheter i Namibia och Gabon.

De imperialistiska staternas och storföretagens utsugning är den grundläggande och direkta, konkreta orsaken till fattigdomen och krigen i tredje världen, och deras "hjälp" är ingenting annat än ett verktyg för deras utsugning och förtryck. Arbetarklassen och de förtryckta folken har ingenting att vinna på imperialisternas så kallade "demokrati", de kan bara erövra verkligt folkstyre genom kompromisslös kamp, genom nationellt befrielsekrig och revolution mot alla dessa utsugare, både mot den inhemska borgarklass som säljer ut deras länder och mot de utländska imperialisterna, må de vara amerikanska, tyska, ryska, kinesiska eller svenska sådana.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.