söndag 7 januari 2018

Oktoberrevolutionen och den krossade legenden om raserna

"Detta innebär att Oktoberrevolutionen har inlett en ny era, en era av koloniala revolutioner som genomförs i världens förtryckta länder i förbund med proletariatet och under proletariatets ledning.

Tidigare rådde den "accepterade" idén att världen sedan urminnes tider är indelad i underlägsna och överlägsna raser, i svarta och vita, av vilka de förra sägs vara oförmögna till civilisation och dömda att vara föremål för utsugning, medan de senare sägs vara civilisationens enda bärare, vars mission det är att suga ut de förstnämnda.

Denna legend måste nu ses som krossad och kasserad. Ett av Oktoberrevolutionens viktigaste resultat är att den utdelade ett dödligt slag mot denna legend, genom att i praktiken visa att de befriade icke-europeiska folken, som dragits in i sovjet-utvecklingens fåra, inte är ett uns mindre förmögna att föra fram en verkligt progressiv kultur och en verkligt progressiv civilisation än de europeiska folken är.

Tidigare rådde den "accepterade" idén att den enda metoden för att befria de förtryckta folken vore den borgerliga nationalismens metod, den metod som drar nationerna bort från varandra, som splittrar nationerna, som förstärker den nationella fiendskapen mellan de olika nationernas arbetande massor.

Denna legend måste nu ses som motbevisad. Ett av Oktoberrevolutionens viktigaste resultat är att den utdelade ett dödligt slag mot denna legend, genom att i praktiken visa möjligheten och ändmålsenligheten i den proletära, internationalistiska metoden för att befria de förtryckta folken, som den enda korrekta metoden; genom att i praktiken visa möjligheten och ändamålsenligheten i ett broderligt förbund av arbetarna och bönderna i de mest olika nationer, baserat på frivillighetens och internationalismens principer. Existensen av de Socialistiska Rådsrepublikernas Union, som är prototypen för den framtida integrationen av de arbetande folken i alla länder i ett enda världsomspännande ekonomiskt system, kan inte annat än tjäna som ett direkt bevis på detta."

(Josef Stalin, Oktoberrevolutionens internationella karaktär)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.