onsdag 7 maj 2014

USA:s och EU:s fascistregim mördar Ukrainas antifascister

Den 2 maj mördades mer än 40 antifascister i Odessa av fascister från "Högra Sektorn", utsända av USA:s och EU:s marionettregering i Kiev för att slå ner upproret mot deras regim. Fascisterna drev in antifascisterna i Fackföreningarnas hus och tände därefter eld på byggnaden med bensinbomber. Minst 40 antifascister brändes ihjäl eller dog av rökförgiftning. Flera som lyckades ta sig ut ur den brinnande byggnaden slogs ihjäl på marken utanför av fascister med påkar och batonger. Vi kommunister hälsar dessa kämpar som gett sina liv i kampen mot fascisterna; må dessa mördare få känna på vårt klasshat.

Kvinna i Slavyansk kämpar mot
fascisterna från Kiev
Imperialisterna i USA och EU försvarar cyniskt denna massaker, och hela den fascistiska terrorn, med förevändningen att folket, som runtom i Ukraina gör motstånd mot imperialisternas kuppregim och deras fascistiska mördare, är "ryska agenter". Som alltid så omgärdar imperialisterna sitt mördande med en ständig ström av desinformation, rykten etc. för att kontrollera världsopinionen; bl.a. spreds ett falskt antisemitiskt flygblad som påstods komma från "Folkrepubliken Donetsk". För att förminska det faktum att deras
fotsoldater är fascister, vill imperialisterna naturligtvis hävda att "det finns fascister på båda sidor".

Vad är då sanningen? Det är naturligtvis svårt att få överblick över situationen; läget är komplicerat, med å ena sidan det arbetande folkets genuina motstånd och hat mot fascisterna och imperialisterna, och å andra sidan USA:s, EU:s och Rysslands imperialistiska manövrar, som också i olika grad lyckas utnyttja folkets kampvilja för sina egna syften. USA-imperialismen och dess fascistregim är utan tvekan idag det huvudsakliga hotet mot det ukrainska folkets liv, oberoende och frihet, och det finns en rad både historiska och högst aktuella ekonomiska skäl till att folket i östra Ukraina sätter sitt hopp till Rysslands beskydd. Men det betyder inte att den ryska imperialismen på något sätt skulle utgöra en progressiv kraft i Ukraina; de ryska imperialisterna har i grunden samma mål som de amerikanska och europeiska: att kontrollera Ukraina och suga ut dess folk och naturtillgångar, liksom att göra geostrategiska framstötar i kampen med de övriga imperialisterna om världsherraväldet.

Liksom USA och EU använder sig av fascister för sina syften, så tvekar inte heller Putin-regimen att göra detsamma, och det är inte alls osannolikt att ryska agenter och styrkor finns på plats i Ukraina för att påverka utvecklingen i en riktning som är fördelaktig för de ryska imperialisterna. Att rasistiska och fascistiska idéer har fått en viss spridning bland folket i landet är också ett faktum, som vittnar om hur arbetarklassens klassmedvetande under lång tid brutits ner, först i Sovjetunionen och Östeuropa under revisionisternas diktatur 1956-1991, sedan under de olika imperialisternas plundring fram tills idag, ett klassmedvetande som i många fall ersatts av nationell chauvinism och korporativism.

Demonstranter från Borotba
Med detta sagt är det dock uppenbart en ren lögn att det antifascistiska motståndet mot kuppregimen i Kiev skulle bestå huvudsakligen av "ryska agenter" eller folk som blivit köpta av den ryska imperialismen. Det är tydligt att det rör sig om ett stort folkligt motstånd och klasshat mot fascisterna och USA:s och EU:s imperialism - en kamp som måste stödjas av alla proletära och revolutionära krafter i världen. Organisationer som "Borotba", vilka verkar ha en ledande roll på flera platser, förklarar sig vilja bekämpa även den ryska imperialismen. Det är också det som kommer att vara avgörande för hela det ukrainska motståndet; huruvida det förmår upprätthålla sitt oberoende i förhållande till alla imperialistmakter eller inte. Vad gäller Borotba, "Folkrepubliken Donetsk" och hela rörelsen generellt, så är det oklart vad som är deras politiska program; även om de bedriver ett rättfärdigt motstånd idag, så är frågan vad de har för politisk agenda i övrigt. Skall de bemöta fascism och rasism med liberalism och borgerliga "mänskliga rättigheter", eller med proletärt klassmedvetande? Kämpar de för parlamentariska val under fortsatt borgerlig diktatur, eller för
uppbyggandet av en beväpnad revolutionär organisation under ledning av proletariatet, kapabel att störta borgarklassen och upprätta arbetarklassens och folkets makt?

Hur förhåller sig vänstern i Ukraina och internationellt idag till denna massaker på antifascister och till situationen i Ukraina generellt? Internationellt ser vi ett brett och omfattande stöd till dem som i Ukraina idag kämpar mot kuppregimen i Kiev; AFA Stockholms uttalande är ett bra och glädjande exempel. Men, som vi har nämnt tidigare här på bloggen så finns det i Ukraina och på andra platser anarkistgrupper som har drivit sin småborgerliga "anti-anti-imperialism" så långt att de skyller mordbranden och allt det fascistiska våldet på "stalinister" och "pro-ryska separatister" - de ställer sig alltså uttryckligen på samma sida som t.ex. Carl Bildt, Svenskarnas Parti och mördarna i Washington. Sådana grupper, som i det här fallet "Autonomous Workers Union", tar avstånd från kampen mot imperialismen med förevändningen att det "inte är riktig klasskamp". För dem existerar inte den internationella arbetarklassens kamp mot dess största fiender, den nordamerikanska imperialismen och alla de övriga imperialistmakterna, utan bara en småaktig, lokal, begränsad kamp om förhållandena på den egna orten eller fabriken. Det är en politik som gravt underskattar den internationella arbetarklassens potential, förnekar dess historiska uppgift och kapitulerar inför klassfienden.

I det sammanhanget är det intressant att läsa vad Aleksej Sachnin (vänsteraktivist på flykt i Sverige undan Putinregimen) skriver: "[det påstås] att det ukrainska socialistpartiet Borotba, som deltar i kampen mot den nya högerregimen i Kiev, finansieras med pengar från Moskva. Källan för dessa anklagelser mot Borotba är ett par små ukrainska anarkistgrupper och en liten trotskistisk sekt, som i sin tur bara härmar vad den borgerliga regeringen i Kiev och deras fascistiska stormtrupper i Högra sektorn också basunerar ut om oppositionella i östra Ukraina." (läs hela Sachnins artikel här).

Ett par andra läsvärda artiklar i ämnet är Johan Ehrenbergs i ETC och den här av någon som heter Vladimir Golstein.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.