lördag 22 mars 2014

10 000 demonstrerar mot fascism i Malmö

Demonstrationen i Malmö den 16 mars var onekligen en kraftfull manifestation av folkets hat mot fascismen. När 10 000 demonstrerar under parollen "antifascism är självförsvar" så visar det att fler och fler har sett att vi inte kan lita på den borgerliga staten när det gäller att försvara folket mot fascisterna, utan att vi måste ta oss rätten att handgripligen själva driva tillbaka fascistsvinen. Men vi som tar allt det där pratet om revolution och antifascism på allvar kan förstås inte nöja oss med den euforiska känslan av enighet som en sådan här demonstration skapar. Om vi skall komma vidare och kunna erbjuda något verkligt motstånd så måste vi också prata om vad det är vi egentligen är eniga om, och vad vi inte är eniga om. Skall vi bekämpa fascism så måste vi enas om vad fascismen är för något, och vill vi göra revolution så måste vi enas om vad revolution är för något. Det finns många viktiga frågor som blivit högaktuella i och med fascisternas attacker och de antifascistiska manifestationerna, och vi kommer här att försöka ta upp dem efter hand. Men låt oss börja med att ta några kortfattade frågor om just fascismen.
Malmö mot fascism, den 16 mars 2014.

Vad är problemet med fascismen? Vad är den för något och varför skall man bekämpa den? Är problemet med fascismen att den är våldsam? De borgerligt "demokratiska" staterna är knappast mindre våldsamma, och de fattiga som gör uppror runtom i världen kan omöjligen heller ta på sig silkesvantarna om de vill uppnå någonting. Vårt ställningstagande mot fascismen kan alltså inte i grunden handla om att fascismen är "våldsam". Är då problemet att den är "antidemokratisk"? Det är väl ganska uppenbart för var och en att det knappast är folket som har makten varken i Sverige eller något annat s.k. "demokratiskt" land, och hela den "demokratiska västvärlden" ägnar sig idag åt att avlyssna sin befolkning samt låsa in och tortera oppositionella i koncentrationsläger. Att säga att SD eller SvP är "hot mot demokratin" blir alltså smått bisarrt. Är problemet kanske att fascismen är rasistisk? Vi lever redan i en värld där miljarder av människor i Afrika, Asien och Latinamerika lever i djup fattigdom därför att deras länder sugs ut av en handfull imperialistmakter, och de härskande pratar om "tolerans" och "mångkultur" samtidigt som de mördar fattiga människor på löpande band. I en sådan värld är rasistisk politik och rasistiska teorier oundvikliga; de går inte att få bort varken genom "upplysningskampanjer" eller genom att göra sig av med dem som bedriver rasistisk propaganda, utan bara genom att de förtryckta folken reser sig och störtar imperialisterna.

Nej, grundproblemet med fascismen är att den syftar till att till varje pris bevara den imperialistiska ordningen, bevara utsugningen av arbetarklassen och de förtryckta folken. Dels genom ohämmat våld och diktatur mot alla som hotar denna ordning, d.v.s. framför allt mot den organiserade arbetarrörelsen, men också, och detta är själva tricket, genom att ena så stora grupper som möjligt MOT revolutionen och FÖR den bestående ordningen: "klassfred i stället för klasskamp" är fascismens ständiga slagord.
John Heartfield: Goebbels klär ut
Hitler till Marx
För att skapa en sådan "klassfred" kan fascismen använda sig av olika verktyg. Nationalism och rasism är sådana verktyg ("vi arier tillsammans mot barbarerna"), men det är inte det enda. För att dra med sig så många som möjligt så måste fascisterna också låtsas att de kämpar mot kapitalism och utsugning, och slår därför ofta till symboliskt mot några få utvalda, särskilt "omoraliska" och "onda" kapitalister, samtidigt som de själva försvarar och finansieras av de största kapitalisterna. För att det hela skall fungera måste fascisterna också kunna erbjuda någon grad av "välfärd" åt en del av befolkningen - en välfärd som finansieras genom intensifierad utsugning av folken i de erövrade länderna (inklusive öppet slaveri, som i fallet med slavarbetskraften i det naziockuperade Östeuropa) och av den inhemska arbetarklassen (vars motstånd slagits ner, framför allt genom att mörda kommunisterna). Allt detta är själva poängen med fascismens korporativism - och nu kanske någon plötsligt förstår varför vi kommunister kallar socialdemokratin för "socialfascism".

Om vi förstår vad som är själva syftet med fascismen, och att dess nationalism, rasism etc. bara är verktyg för att uppnå detta syfte, så måste vi också förstå att verktygen kan förändras. Fascister behöver inte nödvändigtvis använda sig av rasism för att avleda uppmärksamheten från klasskampen, om de upptäcker att de kan uppnå samma effekt genom att prata om "mångkultur" och "mänskliga rättigheter" (se vårt tidigare inlägg om Svoboda). Imperialisterna behöver inte nödvändigtvis använda sig av de gamla myterna om den "onde ryssen" eller den "primitive negern" för att rättfärdiga sina erövringskrig, om de kan uppnå samma effekt genom "Gay rights"-kampanjer, eller genom att hävda att de försvarar förtryckta kvinnor i Afghanistan samtidigt som de begår massmord på landets män, kvinnor och barn. Proteströrelser runtom i världen, t.o.m. en del "antikapitalistiska" sådana, är redan infiltrerade, och i vissa fall helt dirigerade, av så kallade NGO:s och diverse organisationer skapade eller finansierade av imperialisterna för att gå deras ärenden. Det kräver att vi som är revolutionärer och antifascister höjer vårt medvetande för att inte låta oss luras.
Loggan på flaggan tillhör organisationen OTPOR, styrd
och finansierad av CIA genom dess "National Endowment
for Democracy". OTPOR har dykt upp såväl i "Occupy
Wall Street som i Serbien och Ukraina.

Om vi antifascister låter oss begränsas till att bara bekämpa de fascister som ropar Heil Hitler eller vill kasta ut invandrarna, så riskerar vi också att låta utsugarsvinen som har makten använda oss för sina syften. Fascisternas enda konstanta, verkliga fiende är den organiserade klassmedvetna arbetarklassen och de förtryckta folken i tredje världen som beväpnar sig och gör revolution, och fascisterna kommer alltid använda alla möjliga tricks för att försöka få alla andra samhällsskikt med sig på sin sida i kampen mot denna fiende.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.