fredag 28 mars 2014

”Maximalister” och fascister i samma båt

Det blir mycket om fascister och Ukraina nu, men det verkar behövas. Sveriges autonomas ”officiella organ”, motkraft.net, har för vana att publicera texter och nyheter från alla möjliga håll utan att kommentera eller ta ställning till dem. Ibland dyker det upp viktiga revolutionära texter, men ibland hoppas man verkligen att sidans redaktion inte håller med om allt de lägger upp. Häromdagen fann vi där en text från en rysk grupp vid namn "gruppen kommunisterna - maximalisterna", som i likhet med Carl Bildt kallar fascistpartiet Svoboda för ett "borgerligt demokratiskt parti", och menar att "fighters från 'högra sektorn' förtjänar sin plats i revolutionen".

Vi ska inte göra någon djupgående analys av texten ifråga, men vi tror det kan vara viktigt att påpeka några saker:

Att hata den ryska imperialismen och dess högsta representant Putin är både förståeligt och helt rättfärdigt - men att ta det som ursäkt för att bortse från den nordamerikanska och tyska imperialismens roll i Ukraina och deras redan väldokumenterade roll i "Maidan"-protesterna och den nu genomförda kuppen, det är knappast "revolutionärt" eller "proletärt". En grupp som kallar en statskupp, dirigerad av den största imperialistiska supermakten, för "en folklig, borgerligt demokratisk revolution", är knappast någon grupp som representerar arbetarklassen, oavsett hur mycket de påstår sig stå på det arbetande folkets sida.

Dessa "maximalister" tillhör av allt att döma den typ av anarkister som kallar sig "rådskommunister", d.v.s. sådana som påstår att Oktoberrevolutionen 1917 visserligen var en proletär revolution, men att bolsjevikerna under ledning av Lenin "svek" revolutionen genom att upprätta arbetarklassens stat och ställa revolutionen under bolsjevikpartiets ledning. Nu är det ju dock ett ovedersägligt faktum, att om kommunisterna hade tillämpat dessa anarkisters idéer, så hade revolutionen för det första omedelbart krossats av den inhemska reaktionen samt av de angripande imperialistmakterna, och för det andra hade den knappast kunnat utvecklas till något annat än kapitalism under nya herrar. Så ser verkligheten ut för dem som gör revolution på riktigt, i motsats till dem som föredrar att drömma ”antiauktoritära” drömmar under imperialiststaternas trygga paraply.

Det skulle ärligt talat inte vara förvånande om de här ”maximalisterna” är ännu en av de "protestgrupper" som imperialismen skapat och finansierat under sina "färgrevolutioner", men även om så inte är fallet så blir resultatet ändå i princip detsamma. "Revolutionärer" som vill bekämpa den ena imperialistmakten genom att öppna sitt land för andra imperialistmakter, som säger att de vill införa "socialism" i det egna landet men försonar sig med den idag största och mest aggressiva imperialistmakten - de är inga revolutionärer. Den som inte vill organisera arbetarklassen och folket med den disciplin, den grad av centralism och den proletära auktoritet som krävs för att försvara revolutionen och dess oberoende gentemot ALLA imperialistmakter, blir så illa tvungen att liera sig med någon av dem och låta sin "revolution" bli ett frasradikalt, kontrarevolutionärt jippo under imperialisternas beskydd.

Anmärkningar: Dessa ”maximalister” har av allt att döma även i Ryssland gjort det till sin politik att samarbeta med fascister. Ett liknande fall finner vi här. Samma problem som vi nämnt ovan gäller även där. Vad gäller Ukraina så finns en bra text här - om vi bortser från Myrdals sedvanliga hyllningar till de svenska socialfascisterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.