onsdag 12 mars 2014

Motstånd mot fascismen i Ukraina?


Ukrainska antifascistiska
partisaner, 1944
Vi som hoppas på att Ukrainas folk skall befria sig från både amerikanska, europeiska och ryska imperialister och från fascistsvinen som nu tagit makten, försöker förstås ta reda på vad det är som händer i landet: finns det något folkligt motstånd mot fascisterna? Finns det någon revolutionär rörelse värd namnet, som inte svansar efter varken USA, EU eller Ryssland? Det är inte lätt att hitta tillförlitlig information; den svenska pressen stämmer helhjärtat in i krigshetsen från Washington, och i den mån någon ifrågasätter ”västvärldens” propaganda så är det framför allt ryska media, vilka förstås i grunden representerar den ryska imperialismens intressen. Borgarna och deras intellektuella springpojkar, även många av dem som kallar sig ”vänster”, försöker som vanligt lura folket att ta parti för den ena eller andra imperialistmakten när de gör sig redo att, förr eller senare, skicka ut arbetare som ska döda andra arbetare i ännu ett stort rövarkrig för att dela upp världen mellan sig.

En del skribenter talar hoppfullt om den ”ukrainska vänstern”, men hur ligger det egentligen till?  Vad var det för en ”vänster” som deltog i ”Euromaidan-protesterna”, och vad gör den i så fall idag, när fascister kommit till makten genom en statskupp dirigerad av den nordamerikanska imperialismen? Vi hittar t.ex. den här artikeln, där ukrainska aktivister berättar om sina erfarenheter under protesterna. Vad vi kan utläsa av artiklar som denna är att de ”autonoma” eller anarkistiska aktivisterna på det hela taget är splittrade, oorganiserade och under protesterna i princip har blandat sig med de fascistiska grupperna och agerat som en del av den rörelse som leddes av dessa fascister och finansierades och dirigerades av USA och Tyskland. En av de intervjuade kommer från en organisation vid namn ”Borotba” (Kamp), som tar avstånd från detta svansande efter fascisterna och förklarar sig vilja kämpa inte bara mot fascisterna utan mot alla de imperialistmakter (USA, EU, Ryssland) som slåss om att få suga ut Ukraina. De har en rad intressanta uttalanden på sin hemsida, men frågan är om de är villiga och kapabla att bygga den slags organisation som krävs för att uppnå de mål de talar om. Det skall onekligen bli intressant att följa utvecklingen.

Fascistpartiets Svobodas ledare Oleh Tyahnybok
tillsammans med USA-imperialismens representanter
Victoria Nuland och John McCain
Många, speciellt anarkisterna, pratar som vanligt om att ”organisera underifrån”, vilket vi förstås har hört många gånger förut. De kallar den marxistiska arbetarrörelsen ”auktoritär”, de tar avstånd från det ”leninistiska elitpartiet”, och försvarar i stället ”decentralisering” och ”individuell frihet”. Vi ser tydligt vad en sådan hållning innebär i praktiken när vi läser om de ”autonomas” deltagande i Euromaidan: de som inte förmår organisera sig med disciplin och med en egen principfast ledning, blir i praktiken inget annat än nyttiga idioter under imperialisternas och fascisternas befäl.

Utan att ha gjort någon mer ingående analys av läget i Ukraina, så kan man ändå konstatera några ofrånkomliga fakta: De fiender Ukrainas folk står inför är inga mindre än den nordamerikanska imperialismen, världens hegemoniska militära och ekonomiska supermakt, dess allierade (och rivaler) de europeiska imperialistmakterna (framför allt Tyskland), den ryska imperialismen, fortfarande en militär supermakt, samt den ukrainska reaktionen i form av imperialistlakejerna och de fascistiska mördarna som nu sitter vid makten i Kiev. Att framgångsrikt kunna bekämpa dessa fiender är uppenbarligen omöjligt om man inte bygger upp en väpnad, disciplinerad organisation, som tveklöst håller fast vid sitt politiska och ekonomiska oberoende gentemot alla inhemska kapitalister och utländska imperialister, och är kapabel att erövra statsmakten i landet, en armé som leds av arbetarklassens mest konsekventa och principfasta representanter. Utan en sådan organisation blir allt prat om socialism och självständighet i Ukraina bara tomt prat. Vi kommer att följa händelserna och återkommer med fler inlägg i ämnet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.