fredag 5 september 2014

Ådalen '31 - Apropå borgarstatens våld och socialdemokratins förräderi

Idag är det inte årsdagen av Ådalen '31. Men vi har andra goda skäl att minnas borgarstatens dödliga våld mot arbetarrörelsen.

Ur filmen "Ådalen 31"
Den 14 maj 1931 i Ådalen, Hälsingland, sköt svensk militär ihjäl 5 strejkande arbetare och skadade ytterligare 5. Arbetarna genomförde sedan året innan en rad strejker och protester mot lönesänkningar och mot det strejkbryteri som organiserades av kapitalisterna. Natten till den 14 maj samlades arbetarna för att handgripligen, med stenar och med sina egna händer, sätta stopp för strejkbryteriet som nu skyddades av både polis och militär. På dagen den 14 beslutade arbetarna om strejk vid alla sågverk och massafabriker i Ådalen, och inledde ett demonstrationståg. Militären beslöt att ingripa genom att skjuta skarpt, varvid 5 arbetare dödades och 5 skadades. Deras ursäkt var att de "såg vapen i demonstranternas händer", vilket visade sig vara en lögn.

Socialdemokraternas ledning med Per Albin Hansson i spetsen, hade redan "tagit avstånd" från strejken och arbetarnas protester. Efter morden på de 5 arbetarna fortsatte dessa pampar att troget ställa sig på kapitalets sida, och försökte lägga skulden för morden på arbetarna själva, och framför allt på kommunisterna.

"Jag vågar göra gällande, att hela den trafik, som från kommunistiskt håll bedrives, och hela detta sätt att utnyttja upprörda stämningar gör, att när man skall söka de ansvariga, man måste ställa kommunisterna vid arbetsgivarnas och strejkbrytartransportörernas sida."
(Per Albin Hansson, den 15 maj 1931)

Den 19 maj organiserade kommunisterna en demonstration i Stockholm under parollen "Ned med mördarregeringen". Återigen ingrep polisen för att med våld trycka ner demonstrationen. 11 kamrater åtalades, varav tio "dömdes till mellan 2 och 8 månaders straffarbete. För olydigt skriveri om ådalshändelserna i vänsterpress utdömdes fängelsestraff mellan åtta och tre månader för sex personer. In alles utdömdes 3 451 dagars straffarbete eller husarrest. 21 av dem gällde officerarna, 3 430 av dem gällde arbetarna" (Wikipedia)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.